Uitleg Artel pelletkachel

Pellets zijn kleine cilindrische staafjes hout. Het is een vrij uniek houtproduct omdat het houtzaagsel (afvalhout) dat wordt gebruikt voor de vorming onder zeer hoge druk wordt samen geperst. De kwaliteit van de pellet is alles bepalend voor de correcte werking van een pelletkachel. Een pelletkachel is een zeer luxe variant van een houtoven.

Met een pelletoven wordt namelijk geheel automatisch de dosering van houtpellets geregeld waardoor er een continue verbranding ontstaat en uw ruimte gelijkmatig en reukvrij wordt verwarmd. De houtpellets worden met een draaiende vijzel in de vuurkorf geworpen en ontstoken door een gloeispiraal. Via een ventilator wordt gedoseerd zuurstof toegevoegd aan het verbrandingsproces.

Door voortdurend de juiste verhouding zuurstof en brandstof (pellets) te controleren (zoals dat ook bij een verbrandingsmotor in een auto gebeurt) wordt een optimale verbranding verkregen en halen we het meeste rendement uit de warmte die hierbij vrijkomt. De zuurstof die wordt aangezogen voor de ver-branding komt uit de ruimte waarin de pelletkachel zich bevindt. In de gesloten warmtewisselaar wordt de lucht afkomstig uit uw kamer verwarmd en aan de voorzijde van de pelletkachel teruggeblazen de kamer in.

Na verbranding worden de rookgassen door de warmtewisselaar gevoerd en via een gesloten leiding naar buiten geblazen. Dit gebeurt onder druk zodat u geen schoorsteen nodig heeft, een directe afvoer naar buiten volstaat!

Wilt u een heldere uitleg hoe deze pelletkachels exact werken? Kijkt u dan naar de afbeelding hiernaast.

Het gebruik van pellets zorgt voor een CO²-neutrale cyclus: als de pellets verbranden komen er, net zoals bij verbranding van andere fossiele brandstoffen, CO² vrij. Maar de hoeveelheid CO² die bij pelletverbranding vrijkomt is even groot als de hoeveelheid CO² die oorspronkelijk door de boom uit de atmosfeer geneutraliseerd kan worden.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan hier contact met ons op en wij helpen u graag.