Veel gestelde vragen

Kan de kachel gewoon als geveldoorvoer aangesloten worden?
Technisch gezien is dit absoluut geen probleem. Er moet wel rekening gehouden worden dat de verbrandingsgassen genoeg verdunnen met verse lucht voordat ze bij openstaande ramen of deuren naar binnen kunnen trekken.

Maar de afvoerpijp moet toch eerst altijd 1,5 tot 2 meter omhoog?
Dit wordt aanbevolen in verband met stroomstoringen. Zodra de stroom wegvalt worden de gassen niet meer door de ventilator afgevoerd. Met de 1,5 meter pijp omhoog blijft er toch nog wat natuurlijke trek over om bij stroomstoringen de gassen af te voeren. Als de ventilator niet meer draait wordt er ook geen zuurstof meer aangevoerd en dooft het vuur snel. Een gevelafvoer geeft dus praktisch geen problemen.

Kan een pelletkachel op een bestaande schoorsteen worden aangesloten? Dit is absoluut geen probleem (mits de schoorsteen in goede conditie is). Doordat de Artel kachels perfect af te stellen zijn kan de natuurlijke trekkracht van de schoorsteen erg goed gecompenseerd worden.

Zit er ook garantie op de Artel pelletkachel en hoelang is de garantie periode?

Op alle Artel pelletkachels wordt vijf jaar garantie verleent op de body en twee jaar op de draaiende delen en besturing. Omdat RR Trading naar 100% klant tevredenheid streeft, wordt er nooit moeilijk gedaan over garantie.

Hoeveel euro kan ik per jaar besparen?
Het antwoord op deze vraag is geheel afhankelijk van de volgende situaties.
•Wat is het stookgedrag? (hoeveel branduren per jaar)
•Is de woning goed of slecht geïsoleerd?
•Is het vermogen van de pelletkachel goed afgestemd op de te verwarmen ruimte?
•Kwaliteit van de gebruikte pellets
Dit zijn nogal wat parameters welke de besparing en het stookplezier kunnen verstoren. Aangezien wij u op al deze punten het optimale advies geven kan er al snel € 300,- (gebaseerd op een standaard éénsgezins situatie) of meer per jaar bespaard worden.

Wat heb ik allemaal nodig om een CV pelletkachel aan te sluiten en hebben ze wel alle veiligheidsvoorwaarden?

De CV pelletkachel heeft alle appendages reeds ingebouwd. Er is buiten een CV netwerk met radiatoren verdeler alleen een afvoer nodig. De CV pelletkachel is beveiligd tegen oververhitting en overdruk en heeft CE en TUV keurmerken. Met andere woorden; de CV pelletkachel is net zo veilig als ieder andere HR ketel.

Worden de kachels met een Nederlandstalige handleiding geleverd?
Ja, alle pelletkachels worden geleverd met Nederlandstalige handleiding. Indien nodig zijn wij bereikbaar voor vragen over de bediening.

Staat uw vraag hier niet tussen?
Is uw vraag niet beantwoord? Neem dan gerust contact met ons op.


Veelgestelde vragen ten behoeve van pelletkachels

RR Trading is reeds enkele jaren actief op het gebied van pelletkachels en zien veel vragen met regelmaat terug komen. Een aantal vragen over pelletkachels en CV pelletketels hebben wij geplaatst in onze "Frequently Asked Questions".
 

Kan een pelletkachel op een geveldoorvoer aangesloten worden

Technisch gezien is het absoluut geen probleem om een pelletkachel met een geveldoorvoer aan te sluiten. Er moet wel rekening gehouden worden dat de verbrandingsgassen van de pelletkachel genoeg kunnen verdunnen met verse lucht voordat ze bij openstaande ramen of deuren naar binnen kunnen trekken.
 
Wilt u meer informatie over pelletkachel afvoer materialen bezoek dan onze PELLETKACHEL AFVOER informatie pagina.
 

Moet de pelletkachel afvoerpijp meer dan 1,5 meter omhoog ?

Dit wordt aanbevolen door pelletkachel fabrikanten in verband met stroom storingen. Zodra de stroom weg valt worden de rookgassen van de pelletkachel niet meer door de ventilator afgevoerd. Met minimaal 1,5 meter pelletkachel rookkanaal omhoog blijft er toch nog wat natuurlijke trek over, om bij stroomstoringen, de gassen af te voeren. Als de ventilator van de pelletkachel niet draait wordt er ook geen zuurstof aangevoerd en dooft het vuur snel. Een gevel doorvoer geeft, bij een pelletkachel, geen technische problemen.
 

Kan een pellet kachel zonder schoorsteen geplaatst worden ?

Een pelletkachel heeft wel een afvoer naar buiten nodig maar behoeft geen schoorsteen. Het klopt dus dat een pelletkachel geen schoorsteen nodig heeft maar wel een rookgasafvoer naar buiten.
 

Pelletkachel garantie op een Artel of Calux Pallet kachel

Op alle Artel en Calux pelletkachels wordt garantie verleent. De garantie is onder verdeelt in vijf jaar op de body en twee jaar op de draaiende delen. 
 

Pelletkachel CV aansluiten op een houtkachel schoorsteen ?

Het is geen probleem om een pelletkachel rookkanaal aan te sluiten op een houtkachel schoorsteen (mits de schoorsteen in goede conditie is). Doordat de Artel pelletkachel perfect is af te stellen, kan de natuurlijke trekkracht van de schoorsteen goed gecompenseerd worden. Wel moet er rekening gehouden worden dat er condens kan ontstaan. Condens ontstaat zodra de afvoer gassen onder een bepaalde temperatuur komen.
 

Is Pelletkachelverwarming goedkoper dan gas ?

Het antwoord op deze vraag is geheel afhankelijk van de volgende situaties.
•Wat is het stookgedrag? (hoeveel brand uren per jaar heeft u pelletkachel)
•Is de woning goed of slecht geisoleerd?
•Is het vermogen van de pelletkachel goed afgestemd op de te verwarmen ruimte?
•Kwaliteit van de houtpellets

 Dit zijn nogal wat parameters welke de besparing en het stookplezier met uw pelletkachel kunnen verstoren. Aangezien Woodstock Pelletkachels, u op al deze punten het optimale advies geeft, kan er toch al snel € 300,- (gebaseerd op een standaard éénsgezins situatie) of meer per jaar bespaard worden. Het antwoordt is dus Ja, het is goedkoop verwarmen met een pelletkachel of met een pelletkachel met centrale verwarming.
 

Pelletkachel CV aansluiten op een CV netwerk ?

De pelletkachel CV heeft alle appendages reeds ingebouwd. Er is buiten een CV netwerk met radiatoren, alleen een rookgas afvoer en een anti condens klep nodig. De pelletkachel is beveiligd tegen oververhitting en overdruk en heeft CE en TUV keurmerken. Een pelletkachel CV is dus net zo veilig als ieder andere HR ketel.
 
Heeft een CV Pelletketel een anti condens klep nodig ?

Een pelletkachel CV heeft een anti condens klep (ook wel anti condens ventiel) nodig om te voorkomen dat het retour water met te lage temperatuur de pelletketel instroomt. Dit zou dan condens kunnen vormen op de warmte wisselaar.

Is er kwaliteit verschil tussen de verschillende merken houtpellets

Ja, er zit ontzettend veel verschil in de kwaliteit tussen de verschillende merken houtpellets. De reden is dat veel houtpellet fabrikanten in Nederland geen controle hebben over het zaagsel, welke verwerkt wordt in de houtpellets. Het zaagsel is namelijk afkomstig van timmerfabrieken en hout handelaren welke wisselende soorten hout zagen. Wisselende soorten zaagsel in uw houtpellet geeft wisselende betrouwbaarheid van uw pelletkachel.
 

Is de handleiding bij een Artel of Calux pelletkachel in het Nederlands ?

Ja, alle door RR Trading aangeboden pelletkachels worden geleverd met Nederlandstalige handleiding. Indien u aanvullende vragen heeft dan is er ook nog de telefonische helpdesk, wij zijn bereikbaar voor vragen over de bediening van uw Artel of Calux Pelletkachel.
 

Valt wamte van een pelletkachel onder Groene & Duurzame energie ?

Omdat kwaliteit houtpellets worden gemaakt van houtzaagsel, zonder externe bindmiddelen, is een houtpellet zeker Groen & Duurzaam. Het gebruikte houtzaagsel is een afval product, afkomstig van de houtindustrie. Omdat de bomen binnen een bepaalde tijd teruggroeien is het verwarmen met houtpellets zeker DUURZAME & GROENE Energie
 

Heeft een pelletkachel onderhoud en service nodig ?

Naast het dagelijks reinigen van de branderkamer en het ledigen van de aslade, heeft een pelletkachel zeker periodiek onderhoud en service nodig. Afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte pellets ligt het onderhoudsinterval tussen de 900 en 1200 branduren.
Een handleiding hievoor krijgt u bij de pelletkachel. Ook kunnen wij dit natuurlijk voor u verzorgen. 

Wat te doen met groot onderhoud en service aan een pelletkachel ?

Tijdens het groot onderhoud aan een pelletkachel, dient het binnenwerk van de branderkamer, verwijderd te worden. Op deze manier is het inwendige van de pelletkachel goed toegankelijk voor het schoonmaken. De ruimtes tussen de buizen, bovenin de branderkamer, dienen ECHT GRONDIG gereinigd te worden. Het beste resultaat verkrijgt men door met lucht op hoge druk tussen de buizen door te blazen.
 

Wat is het verbruik van een pelletkachel ?

Het verbruik van een pelletkachel is sterk afhankelijk van de volgende factoren:
•Rendement van de pelletkachel ?
•Vermogen van de pelletkachel ?
•De oppervlakte welke verwarmd moet worden met de pelletkachel ?
•Kwaliteit van de houtpellets
•De isolatie waarde van de ruimte waarin de pelletkachel geplaatst wordt
•Aantal branduren van de pelletkachel per dag
 
Zodra deze punten bekend zijn kan het verbruik, bij benadering, ingeschat worden.

De genoemde factoren zullen ook gelden voor het verwarmen met gas.
Verwarmen met gas is duurder dan verwarmen met pellets en minder sfeervol.

Wat als het onderhoud aan de pelletkachel telaat wordt uitgevoerd ?

Het resultaat van niet tijdig uitvoeren van het onderhoud aan de pelletkachel, is dat de gassen minder goed door de pelletkachel stromen. Gevolg is slechte verbranding (roet aanslag), zwakke vlam en kans op overlopen van het branderbakje. Ook gaat de pelletkachel steeds minder warmte produceren tegen hoger verbruik van houtpellets.
 

Is een pelletkachel zuiniger en goedkoper in gebruik dan een houtkachel ?

Het maximale rendement van een houtkachel is 80%. Het rendement van de Artel pelletkachels is meer dan 94%.
De best presterende houtkachel haalt dus 14% minder energie uit een houtblok dan een pellekachel uit houtpellets.
 

Behoren houtpellets tot de groep biobrandstoffen en biokachels ?

Het antwoordt op deze vraag is JA. Omdat kwaliteit houtpellets worden gemaakt van houtzaagsel, zonder externe bindmiddelen, is een houtpellet zeker een biobrandstof geschikt voor biokachels zoals de Calux en Artel pelletkachel.
 

Wat is de LEVENSDUUR van een Artel en Calux pelletkachel ?

Bij normaal gebruik, de juiste pellets en periodiek onderhoud, gaat een Artel en Calux pelletkachel tussen de 10 en 15 jaar mee.
 
Mocht er in de tussenliggende periode toch iets gebeuren dan zijn de onderdelen op voorraad en niet erg kostbaar.
 

Is uw vraag, over pelletkachels, niet beantwoord? Neem dan gerust contact met ons op. Uw vraag zal sowieso worden beantwoord en wordt wellicht toegevoegd aan deze pagina.